Nabídka
Psát, či nepsat? Popisky jsou důležité!
   30.12.2022 15:25:39

Psát, či nepsat? Popisky jsou důležité!

Přemýšlíte nad koupí fotoalba? Nejste si úplně jistí, jestli zvolit s místem na popisky? Nebo vám nepřijde úplně jasné, jaké druhy popisků máme vlastně v nabídce? Rozhodně čtěte dál! Díky popiskům si můžete do fotoalba zaznamenat důležité informace-data, jména, názvy nebo jiné poznámky. Některá fotoalba nabízí víc místa a větší volnost, než poskytují jiná. Pojďme si v tom teda udělat pořádek.

Zastrkávací fotoalba

Zastrkávací fotoalba obsahují kapsičky, do kterých se zasouvají fotografie. Některá jsou bez možnosti popisků a některá samozřejmě s místem na popisky. Možností, jak si fotky popsat je pak hned několik.

Popisky uprostřed

Fotoalba s místem na popisky uprostřed umožňují umístit na každou stránku 2 fotografie, orientované bývají horizontálně. Místo na popisky se nachází právě mezi těmito dvěma snímky, tedy uprostřed stránky. Většinou se setkáte s takzvanými MEMO kartičkami. Jedná se o úzké proužky z papíru s předpřipravenými řádky, které najdete přiložené ve fotoalbum (bývají v kapsičce na konci alba). Na ty si pak napíšete popisek ke své fotce a celý proužek zastrčíte do plastové kapsičky mezi fotkami. Není problém si v budoucnu takovýto popisek vytáhnout ven a vyměnit za jiný.

Popisky u hřbetu

Popisky u hřbetu znamenají, že na stránku fotoalba se dají umístit klidně i tři fotografie, a to nad sebe s orientací horizontálně. Místo na popisky v podobě volných řádků se pak bude nacházet po levé, nebo po pravé straně tohoto „sloupečku fotek“. Bude to u spoje stránek, tedy u hřbetu.

5 fotek na stránce

Velká fotoalba, kde se na každou stránku vejde 5 fotografií, obsahují opět několik volných řádků. Rozmístění na straně přitom většinou bývá: 3 fotky horizontálně nad sebou, vedle nich místo na popisky, vedle pak další 2 fotky vertikálně nad sebou.

Samolepící fotoalba

Samolepící fotoalba jsou, co se týče popisování, komplikovanější. Fotografie se ukládají pod speciální fólii. Na povrch stránky se psát s určitou opatrností a pečlivostí dá. Skvěle funguje obyčejná tužka nebo propiska. Na fixy a lihovky je potřeba být trpělivější a nechat je chvíli zaschnout, než je přikryjeme fólií. Jinak by se mohly rozpít. Další možností je vyrobit si vlastní popisovací kartičky, které zastrčíme pod fólii, stejně jako to děláme s fotkami. I tady je ovšem potřeba se ujistit, že popisek je dostatečně zaschlý a nebude problém s rozpitím.

Klasická fotoalba, scrapbooky

Jak klasická fotoalba na růžky a podlepky, tak i scrapbooky jsou k popiskům rozhodně nejvstřícnější. Obsahují totiž jen čisté stránky, většinou bílé nebo krémové barvy. Fotky se do nich lepí, proto je jen na vás, jak si je na stránce rozložíte a kolik místa na popisky vám zbyde. Dokonce si do nich můžete i kreslit!

Je jen na vás, které fotoalbum si zvolíte!